Recuperarea după operația la genunchi

blog post

1. Tipuri de operații la genunchi

2. De ce este necesară recuperarea după operația la genunchi?

3. Fazele recuperării după operația la genunchi

4. Cele mai bune forme de mișcare pentru recuperarea după operația la genunchi

5. Sfaturi utile pentru recuperarea după operația la genunchi

6. Întrebări frecvente

Ai suferit de curând o operație de protezare a genunchiului și urmează să începi procesul de recuperare? Te pregătești pentru o operație la genunchi și nu știi ce trebuie să faci după? Află mai multe despre recuperarea postoperatorie a genunchiului de la specialiștii Let's Kineto, citește în continuare!

1. Tipuri de operații la genunchi

service
service

Genunchiul și articulația sa joacă un rol deosebit de important în biomecanica corpului nostru, pentru mișcare și susținerea greutății corpului. Articulația genunchiului este cea mai mare articulație din corp și una dintre cele mai solicitate, fiind implicată în aproape toate activitățile noastre zilnice ( mers, alergat, așezare, ridicare, urcare, coborâre și sărituri). Din cauza suprasolicitărilor la nivelul genunchiului apar frecvent leziuni, unele dintre acestea având nevoie de intervenție chirurgicală pentru restaurarea funcției și îmbunătățirea calității vieții. Iată care sunt cele mai frecvente operații la genunchi:

 • Artroscopia - Poate fi utilizată pentru îndepărtarea sau repararea meniscului rupt, îndepărtarea fragmentelor libere de cartilaj, tratamentul inflamației sinoviale sau a leziunilor ligamentelor.

 • Reconstrucția ligamentului încrucișat anterior - Se efectuează pentru a înlocui ligamentul încrucișat anterior rupt și este frecventă la sportivi.

 • Meniscectomia - Aceasta implică îndepărtarea parțială sau totală a meniscului deteriorat din genunchi.

 • Artroplastia (Înlocuirea genunchiului) - Suprafețele deteriorate ale genunchiului sunt înlocuite cu o proteză și se utilizează în cazul artritei sau deteriorărilor severe.

 • Osteotomia de genunchi - Este o procedură chirurgicală în care osul de sub sau deasupra genunchiului este tăiat și apoi remodelat pentru a ușura presiunea exercitată asupra zonei deteriorate a genunchiului.

 • Repararea ligamentelor colaterale - Implică repararea ligamentelor colaterale (medial sau lateral), care pot fi întinse sau rupte în urma unei leziuni.

Unele dintre acestea sunt mai simple, altele mai complexe, dar în cazul oricărei operații recuperarea ulterioară este la fel de importantă.

2. De ce este necesară recuperarea după operația la genunchi?

Procesul de recuperare după o operație la genunchi poate fi lung și anevoios, dar este esențial pentru ca intervenția să fie o reușită. Află câteva dintre motivele pentru care trebuie să iei în serios recuperarea postoperatorie:

 • Recăpătarea mobilității

 • Antrenarea musculaturii

 • Reducerea durerii și inflamației

 • Prevenirea coagulării sângelui și formarea trombilor

 • Prevenirea complicațiilor postoperatorii

 • Accelerarea procesului de vindecare

La clinica Let's Kineto nu ești singur! Specialiștii noștri îți sunt alături și te vor ajuta pe toată perioada recuperării! Programează-te acum!

Formular de programare

3. Fazele recuperării după operația la genunchi

Vrei să te recuperezi peste noapte? Din păcate nu este posibil, recuperarea după o operație la genunchi este un proces gradual, care se desfășoară în mai multe etape, fiecare având obiective specifice de atins pentru a asigura o vindecare completă și eficientă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru recuperare:

Faza 1: Recuperare imediată postoperatorie (0-2 săptămâni)
Obiectiv: Reducerea inflamației, controlul durerii și începerea mobilizării ușoare. Activități: Repaus la pat cu genunchiul ridicat, aplicarea de gheață, utilizarea medicamentelor pentru durere și antiinflamatoare, efectuarea unor exerciții ușoare de mișcare pentru glezne și încercarea de a sta în picioare și de a merge cu ajutorul cârjelor sau a unui cadru de mers.

Nu încerca să sari peste pași, trebuie să ai răbdare și să iei pe rând fiecare etapa pentru a te recupera complet și a-ți putea relua activitățile în siguranță!

4. Cele mai bune forme de mișcare pentru recuperarea după operația la genunchi

Orice formă de mișcare poate fi benefică pentru recăpătarea mobilității și funcționalității genunchiului, totuși, conform specialiștilor cele mai bune forme de mișcare pentru recuperarea postoperatorie sunt:

 • Kinetoterapia - Un program de kinetoterapie bine structurat te pot ajuta să revii în formă după o operație la genunchi, acesta ar trebui să conțină următoarele tipuri de exerciții:

  • Exerciții pentru fortificarea părții superioare a corpului și a zonei centrale: presa pentru umeri efectuată din poziția așezată, flexiunile pentru biceps, extensiile pentru triceps și exerciții pentru abdomen.

  • Exerciții executate din poziție așezată: ridicările de picioare, rotirile gleznelor și marșul pe loc. Aceste activități contribuie la menținerea circulației sanguine și a tonusului muscular în picioare, fără a pune presiune excesivă pe genunchi.

  • Exerciții de flexibilitate: flexiile de glezne și genunchi pentru a păstra flexibilitatea articulației și a evita rigiditatea.

 • Înotul - Poate deveni o opțiune excelentă de exercițiu cu impact redus pentru recuperarea genunchiului, odată ce este aprobat de echipa medicală. Acesta minimizează tensiunea asupra articulațiilor și oferă în același timp un antrenament complet al corpului.

 • Ciclismul staționar - Practicarea ciclismului poate facilita îmbunătățirea mobilității genunchiului și întărirea mușchilor adiacenți, fără a aplica o presiune mare asupra articulației. În plus, ciclismul staționar reduce riscul de căzături.

 • Mersul pe jos - Pe parcursul recuperării, mersul pe jos poate fi recomandat ca un exercițiu cu impact scăzut. Trebuie să începi cu plimbări de scurtă durată, crescând treptat distanța și intensitatea pe măsură ce genunchiul se vindecă.

Ia și tu în considerare aceste forme de mișcare în cazul în care trebuie să te recuperezi după o operație la genunchi, iar dacă ai nevoie de o echipă de profesioniști, programează-te la clinica noastră! Vei beneficia de un plan personalizat adaptat nevoilor tale!

Formular de programare

5. Sfaturi utile pentru recuperarea după operația la genunchi

Timpul de recuperare după operație variază de la o persoană la alta, poate dura câteva luni sau chiar mai mult până să te vindeci complet, dar trebuie să ai grijă de genunchiul tău pentru a favoriza vindecarea și a preveni complicațiile. Specialiștii noștri ți-au pregătit câteva sfaturi utile pentru un proces de reabilitare cât mai eficient:

 • Nu sta cu picioarele încrucișate în primele 6 săptămâni

 • Nu dormi cu o pernă sub genunchi

 • Nu îngenunchea pe genunchiul operat până când nu ai acordul medicului

 • Nu sta în picioare pentru perioade lungi de timp

 • Nu face sarcini casnice care implică ridicarea sau mutarea obiectelor grele în primele 3 luni

 • Utilizează la început cârje sau bastoane

 • Încearcă să mergi fără ajutor după aproximativ 6 săptămâni dacă te simți pregătit

 • Ridică-te și plimbă-te timp de 5 minute la fiecare oră pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge

 • Așteaptă cel puțin 6 săptămâni pentru a conduce din nou dacă ai suferit o înlocuire totală a genunchiului sau 3 săptămâni dacă ai suferit o înlocuire parțială a genunchiului, așteaptă acordul medicului pentru a șofa din nou

 • Evită să îți răsucești genunchiul, să te apleci și să te ridici cât mai mult posibil

 • Respectă indicațiile medicului și kinetoterapeutului

 • Fă zilnic exercițiile recomandate

 • Ține piciorul ridicat cât mai mult posibil pentru a reduce umflăturile

 • Întoarce-te la muncă când te simți pregătit – de obicei după aproximativ 6 până la 12 săptămâni, dar depinde de tipul de muncă pe care o faci

Viața după operația de genunchi nu este ușoară, dar dacă ai grijă de tine și de corpul tău poți reveni rapid la activitățile tale obișnuite. Ai nevoie de ajutor pe parcursul procesului de recuperare? Apelează la specialiștii Let's Kineto, programează-te acum!

Formular de programare

5. Întrebări frecvente

Pacienții care au trecut printr-o operație de genunchi și trec pragul clinicii noastre au numeroase întrebări și pentru a-ți veni în ajutor răspundem la câteva dintre ele în cele ce urmează:

1. Cât timp durează recuperarea după operația la genunchi?
Durata recuperării variază în funcție de tipul de operație efectuată, vârsta, starea de sănătate și nivelul de activitate. În general, o recuperare completă poate dura de la câteva săptămâni până la câteva luni, chiar 1 an.